Biografie

Daniel Coninx werd geboren in Wilrijk (Antwerpen - België) in 1966.

Hij liep zes jaar school aan de Sint-Jozefschool in Wilrijk en zes jaar aan het Heilig Pius-X Instituut te Antwerpen waar hij Moderne Talen studeerde, gevolgd door drie jaar Rechten aan de Universitaire Faculteiten Sint Ignatius Antwerpen (UFSIA) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Daarna begon zijn eerste carrière.  Negen jaar werkte hij binnen de verzekeringswereld voor DE BELGISCHE LLOYD en voor de verzekeringsmakelaar THILLY VAN EESSEL.  Ondertussen volgde hij voordracht, toneel en welsprekendheid bij Marie-Christine Ruttens, Herbert Flack en Erik Maes aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Hoboken.  Hij rondde zijn verzekeringscarrière af als Hoofd van de Offertedienst om in 1996 fulltime les te volgen in de afdeling Musical van het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Peter De Smet en Steve Collins.

Zijn theaterdebuut maakte Daniel Coninx als amateur in het Dionteater in Wilrijk met het jeugdstuk "Polleke Pak en de geheime Opdracht" in 1981 waarin hij de titelrol speelde.

Tussen dit debuut en de start van zijn professionele theatercarrière in 1997 speelde hij reeds meer dan 60 stukken.

In 1997 maakte hij de overstap naar het professionele theater met "Les Misérables" in het Stella Musical Theater Duisburg in Duitsland, waar hij zou blijven tot het einde van de productie in 1999.  Hij speelde er maar liefst 747 voorstellingen !  Sindsdien speelde hij nog in verschillende grote musicalproducties in Duitsland : "Disney's Die Schöne und das Biest" in Stuttgart, Oberhausen en Berlijn, de eerste nieuwe enscenering van "Les Misérables" in Bonn, "42nd Street" in het Apollo Theater in Stuttgart en "Jesus Christ Superstar" in Bad Hersfeld.  In Bonn speelde hij tevens Lilas Pastia in de opera "Carmen".

Tot 31/12/2004 was hij te zien als geldschieter Abner Dillon en componist Bert Barry in de eerste Duitse productie van "42nd Street" in het Apollo Theater in Stuttgart.  Daar trad hij eveneens op in het "Colours of Music" Gala Concert in Oktober 2004 ten bate van de Olgäle Stichting voor kinderen met kanker.

Van 18 December 2005 tot 20 Mei 2006 speelde Daniel Monsieur d'Arque in een nieuwe enscenering van "Disney's Die Schöne und das Biest" in Oberhausen.  Daarenboven coverde hij de vader van Belle (Maurice) - zoals hij ook al in Stuttgart deed in 2000 - en de klok (Von Unruh).  Vanaf 21 Mei nam hij de eerste bezetting Maurice over van Tamas Ferkay maar bleef die wel combineren met de cover Von Unruh.  Ook in Berlijn (waar "Disney's Die Schöne und das Biest" liep in het Theater Am Potzdamer Platz) is Daniel Maurice en Von Unruh.

Van 20 November tot 30 December speelde hij in het Musical Palast in Frankfurt in "Vom Geist der Weihnacht" (naar Dickens' "A Christmas Carol") de rollen van Felix Fezziwig en Mr. Beavis.

Hij vond zijn weg in de kleinere producties en deed er in 2008 meteen twee : de Bisschop van Basingstoke in "Jekyll & Hyde" en oom Adalbert Steinbeisser in de revue "Lollipop und Strandbikini", beiden voor de Burgfestspiele Bad Vilbel.

De regio beviel hem, want vanaf 20 November keerde hij in Frankfurt weer.  Ditmaal echter voor de tot ondergang gedoemde "JAMIE OLIVER DINNER SHOW" waar hij gourmetrecensent Prof. Dr. Dr. Hannes Bohm speelde in een run van 10 voorstellingen, abrupt afgebroken toen de producent het voltallige acteursbestand ontsloeg.

In November 2009 keerde hij terug naar zijn eerste liefde : theater.  En dat bij het Theaterlabor van het Concordiatheater in Bremen.  Het was de bedoeling in dit repertoiretheater te blijven voor drie produkties, maar een nieuw musical-engagement in het Theater Nordhausen vanaf 01/03/2010 maakte daaraan voortijdig een einde.  In het Theaterlabor speelde Daniel de rol van Georg in "Jagdszenen aus Niederbayern" in een regie van Peter Dorsch en Taylor in de musicalavond "Text & Ton 02.".  De regie van dit laatste deed hij zelf.

Vanaf 9 April 2010 was hij dan te zien als de Bisschop van Basingstoke in de musical "Jekyll & Hyde" van Frank Wildhorn, in een regie van Iris Limbarth, aan het Theater Nordhausen.  Deze rol hernam hij voor de derde keer in een reizende produktie van de LANDGRAF KONZERTDIREKTION in een regie van Andreas Gergen en Christian Strupeck van December 2010 tot Maart 2011.

In Oktober 2011 verscheen eindelijk een eerste e-book van Daniel's hand.  Hij goot zijn indrukken en foto's van zijn reis naar Egypte in 2009 in een boek dat de titel draagt : "Boven-Egypte : Het Egypte van het Nieuwe Rijk - Een Reisverhaal".  Een tweede boek over 10 jaar reizen in de Aveyron-streek in Frankrijk staat op stapel.

Sinds Oktober 2012 staat hij samen met Charles E.J. Moulton, Michael Dahmen en Desar Sulejmani op de planken als "The 4-Men Trio", met een concert genaamd "Around the World in 3 (bari)Tones".

Na een hiatus van meer dan een jaar, vond hij de weg terug naar de scène, en wel als Gouverneur van Californië in Robert Cabell's "Z - The Masked Musical of Zorro".  Deze vierde zijn Europese première op 13 Juni 2013 tijdens de Clingenburg Festspiele in Klingenberg am Main.  Voor dezelfde Festspiele kroop Daniel tevens in de huid van Wilhelm Grimm en de Kikkerprins, voor de kindermusical "Wachgeküsst - das Dornrösschen Musical".

Einde 2013, begin 2014, vond hij dan weer de gelegenheid nog eens op een gewone toneelbühne te komen, als Chief Inspector deCraven in "Dinner for One, Killer for Five", de prequel tot de bekende sketch, in het ondertussen terziele gegane Theater Im Kloster in Bornheim.  De reeks voorstellingen werd ontsierd door een zware infectie met de ziekenhuisbacterie, die Daniel voor twee weken in het ziekenhuis deed belanden, maar hij speelde het toch klaar om alle voorstellingen af te werken.  The show must go on, enz...  2014 Zou echter geen goed jaar worden, want na de infectie, met bijbehorende dubbele operatie, kreeg hij nog af te rekenen met achtereenvolgens : een niet-voorziene verhuis, een zware aanval van arthrose in de knie, en een middelzwaar auto-ongeval.  En daarmee was het jaar nog maar half voorbij...  Toch zou hij er nog in slagen drie concerten van "Die Zehn Gebote" in Wipperfürth op zijn palmares te schrijven, al waren daar wel serieuze dosissen pijnstillers voor nodig om op de scène te geraken.

2015 kondigde zich beter aan, met alvast een regie van "Love Letters" van A.R. Gurney voor COMING HOME PRODUCTIONS in Antwerpen (de eerste productie op Belgische bodem sinds 1997), en een rol in "Welcome Elvis : Jede Hüfte schwingt anders" van Nadeem Ahmed. 

Jammer genoeg werd Daniel in oktober 2015 geveld door een tumor in de slokdarm.  De behandeling, met bijkomende complicaties, maakten hem niet alleen 56 kilogram lichter, maar belette hem ook een zestal voorstellingen van "Welcome Elvis" te spelen.  Charles EJ Moulton sprong voor hem in.  Vanaf 17 November 2016 hernam Daniel dan zijn rol weer in het Strattmanns Theater in Essen.  Gezien de gebeurtenissen heeft hij echter besloten in 2016 niet te verjaren.  De show "35 jaar op de planken, en toch geen BV" zal bijgevolg voor 2017 zijn, als viering van zijn 50e verjaardag.

In België was hij te gast in verschillende televisiereeksen (Familie, Wittekerke, De Kotmadam,...) en werkte hij o.a. met Frank Hoelen in DE NIEUWE HORIZON.

In 1993 richtte hij zijn eigen productiefirma op onder de naam WACO PRODUCTIONS.  In 2003 wijzigde de naam daarvan in ARTECONDA Theaterprodukties.

Als hobby duikt Daniel regelmatig onder in het Oude Egypte.


Palmares

 

Lopende Projekten

"The Autodidacts Guide to Ancient Egypt" Internetprojekt om via sociale media tot een allesomvattend naslagwerk omtrent het Oude Egypte te komen
"
Visits to a Friend - Travel Stories from the Aveyron" mix van een reisgids, hoofdzakelijk toegespitst op de Aveyron-streek in Frankrijk, en anecdotes rond het verblijf aldaar
"The 4-Men Trio" collectieve poging van Daniel, Charles E.J. Moulton, Michael Dahmen en Desar Sulejmani, om zich op de concertkalender te vestigen met hun concerten  "Around the World in 3 (bari)Tones", en "Joy to the World - 4MT wishes you a very Bari Christmas" (première 15/12/2013).
"Welcome Elvis : jede Hüfte schwingt anders" - een Rock 'n Roll musical revue van Nadeem Ahmed - premiere 1 Augustus 2015.
"35 jaar op de Planken, en toch geen BV" - een autobiografische one man show geregisseerd door Frank Hoelen - premiere 201?.

Theater

"Het Spook van Canterville" (Oscar Wilde) - Dionteater 1984 (Lord Canterville)
"One Flew over the Cuckoo's Nest" (Ken Kesey) - T.A.A. 1988 (Sunny)
"Midzomernachtsdroom" (William Shakespeare) - Hobokens Academie Toneel 1989 (Theseus - Script Adaptatie)
"De Paar(t)jesmolen" (Arthur Schnitzler) - H.A.T. 1989 (De Soldaat)
"Artiesteningang" - (naar Michel de Gelderode) - H.A.T. 1990 (diverse rollen)
"De Knecht van Twee Meesters" (Carlo Goldoni) - H.A.T. 1991 (Dottore Lombardi)
"De Lijn" (Igor Horowitz) - H.A.T. 1992 (Fleming)
"Scapino !" (Molière - Frank Dunlop (bewerking)) - H.A.T. 1992 (Sylvestro - Script Adaptatie)
"Het Temmen van een Feeks" (William Shakespeare) - H.A.T. 1993 (Grumio - Script Adaptatie)
"Het Herenorkest" (naar Anouilh's "Het Damesorkest") - H.A.T. 1993 (De Dirigent - Script Adaptatie)
"Amadeus" (Peter Schaeffer) - TheaterSpektakel 1994 (Keizer Jozef II)
"Zes Personages op Zoek naar een Auteur" (Luigi Pirandello) - H.A.T. 1995 (de Regisseur - Script Adaptatie)
"Het vreemde Geval van Dr. Jekyll en Mr. Hyde" (David Edgar) - TheaterSpektakel 1995 (Edward Hyde)
"De IJzervreters" (Aldo Nicolai) - TheaterSpektakel 1995 (Louis Vandernikkel)
"Jagdszenen aus Niederbayern" (Martin Sperr) - Theaterlabor Concordiatheater 2009/2010 (Georg)
"Dinner for One, Killer for Five" (Michael Koglin) - Theater im Kloster 2013/2014 (Chief Inspector deCraven)
"Love Letters" (A.R. Gurney) - Coming Home Productions 2015 (Regie)
"Welcome Elvis : jede Hüfte schwingt anders" (Nadeem Ahmed) - Rhein Zirkel 2015 (Louis-Richard Grandvoix)

Musical

"De Schittersteen van Boela Boela" - Dionteater 1986 (Shoeshine Boy)
"Les Misérables" - STELLA Musical Theater Duisburg 1997-1999 (Brujon, Ploegbaas, Legerofficier, cover Thenardier)
"Disney's Beauty and the Beast" - STELLA Entertainment Center Stuttgart 2000 (Ensemble, cover Maurice)
"Les Misérables" - Opera Bonn 2001& 2003 (Brujon, Legerofficier, Cover Ploegbaas)
"Disney's Beauty and the Beast in Concert" - De Nieuwe Horizon 2001 (Maurice, Beest)
"Jesus Christ Superstar" - Bad Hersfelder Festspiele 2002 (Hogepriester, cover Herodes)
"42nd Street" - Apollo Theater Stuttgart 2003-2004 (Abner Dillon, cover Bert Barry)
"Disney's Beauty and the Beast" - Metronom Theater Oberhausen 2005-2006 (Maurice, cover Von Unruh)
"Disney's Beauty and the Beast" - Theater Am Potzdamer Platz Berlin - 2007 (Maurice, cover Von Unruh)
"Vom Geist der Weihnacht" - Musical Palast Frankfurt (LIFE ON STAGE ENTERTAINMENT) - 2007 (Mr. Fezziwig & Mr. Beavis)
"Jekyll & Hyde" - Burgfestspiele Bad Vilbel - 2008 (De Bisschop van Basingstoke)
"The Jamie Oliver Dinner Show" - PRIME TIME ENTERTAINMENT AG - Frankfurt - 2008 (Prof. Dr. Dr. Hannes Bohm)
"Jekyll & Hyde" - Theater Nordhausen - 2010 (De Bisschop van Basingstoke)
"Jekyll & Hyde" - LANDGRAF KONZERTDIREKTION - 2010/2011 (De Bisschop van Basingstoke)
"Z - The Masked Musical of Zorro" - Clingenburg Festspiele - Klingenberg am Main 2013 (Gouverneur van Californië)
"Wachgeküsst" - Clingenburg Festspiele - Klingenberg am Main 2013 (Wilhelm Grimm/Kikkerprins)
"Die 10 Gebote" - Wipperfürth Sommerfest - Wipperfürth 2014 (Reguil)

Opera

"Carmen" - Opera Bonn 2001-2002 (Lillas Pastia)

Televisie

"Drie Mannen onder één Dak", sitcom, Studio's Amusement 1993/1994
"Familie", soap, Studio's Amusement 1993/1994
"Editie", soap, Studio's Amusement 1995
"De Kotmadam", sitcom, RV Producties 1994
"Wittekerke", vaste cast priester, D&D PRODUCTIONS 1993/2002

Overige

"Bloodbrothers" - Koninklijk Conservatorium Brussel 1996 - Belichting
"W.A.R. 96" - H.A.T. 1996 - Lichtontwerp & -uitvoering
"Ich pfeiffe auf Musik" - Lukas Höfling und sein Schlossorkester 2001 - Lichtontwerp
"Me kunne me Klappe I, II, III & IV" - WACO PRODUCTIONS 1996-2000 - Script, Productie & Speler
"A Night in Town" - WACO PRODUCTIONS 1992 - Productie & Regie
"De donkere Zijde van het Licht" - WACO PRODUCTIONS 1994 - Productie & Regie
"Me kunne me Zinge" - WACO PRODUCTIONS 2000 - Productie & Zang
"A Musical Dinner" - The New Horizon 2002 - Mede-samensteller (met Frank Hoelen)
"Sing me a Song" - Bad Hersfeld 2002 - Concert
"A Taste of Theatre" - De Nieuwe Horizon Gent 2002 - Concert
"Onder de Invloed van Brel" - De Nieuwe Horizon Antwerpen 2002 - Concert
"Het vreemde Verhaal van Dr. Jekyll & Mr. Hyde" - TheaterSpektakel 1995 - Nederlandse vertaling
"Komisch Potentieel" (Alan Ayckborn) 2002 - Nederlandse vertaling
"Stand van Zaken" (Daniel Coninx & Fred Verhoeven) - H.A.T. 1995 - Co-auteur & Speler
"Sei Hier Gast" - te gast in een musicalconcert van Charles Moulton - Gelsenkirchen 2006
"Lollipop und Strandbikini" - een jaren '50 revue - Burgfestspiele Bad Vilbel 2008
"Text & Ton 0.2." - Avondvullend Musicalprogramma - Theaterlabor Concordiatheater Bremen - Script, Regie & Zanger
"Jachtscènes uit de Vlaanders" - (Martin Sperr, bewerking Peter Dorsch) 2010 - Nederlandse Vertaling
"Boven-Egypte : Het Egypte van het Nieuwe Rijk - Een Reisverhaal"  - e-book door Daniel Coninx 2011 (Nederlandse en Engelse versies)
"AUDI-Audiotracks" -
Nederlandse vertaling voor België van een audioboek omtrent de geschiedenis van het automerk, Regie & Voice-over 2012
"Around the World in 3 (bari)Tones" - Concert met "The 4-Men Trio" - ArTeConDa Theatre Productions & C.E.J. Moulton,Gelsenkirchen 2012-2013, Regie & Zanger
"Joy to the World - 4MT wishes you a very Bari Christmas" - Kerstconcert met "The 4-Men Trio" - ArTeConDa Theatre Productions & C.E.J. Moulton, Gelsenkirchen 2013, Zanger
"Welkom Elvis - niet elke Pelvis is een Elvis" (Nadeem Ahmed) 2015 - Nederlandse Vertaling
"Dinner for One, Killer for Five" (Michael Koglin) 2017 - Nederlandse Vertaling